Hvilken musik må jeg bruge i min butik?

Posted by:

Hvad må man? Hvad må man ikke? Hvornår – og hvorfor – skal Koda have penge? Og så videre.

Bølgerne går tit højt, når emnet diskuteres! Derfor vil jeg gerne hjælpe med at skabe overblik over det.

Nedenfor er en liste over spørgsmål, jeg tit får omkring brug af musik i butikker og rettigheder. Jeg har fået hjælp af blandt andet Koda’s jurister men også andre interessenter som Spotify og Itunes. Svarene står jeg selv på mål for.

Jeg håber, det vil være en hjælp for dig, som er butiksejer til at få tvivlen af vejen – men også bare for dig som er nysgerrig.

Hvornår skal jeg helt overordnet betale Kodaafgift?

Det skal du, når du bruger musik i din butik – dansk eller udenlandsk – som er beskyttet af Koda. Selvom det lyder simpelt er der en masse gråzoner her – dem gennemgår jeg derfor.

Skal jeg betale Koda, når jeg spiller YouTube?

Du må spille Youtube lige så tosset du vil i butikken. Og som udgangspunkt skal du betale til Koda for at gøre det. Undtagen når musikken – og jeg mener al musikken uden undtagelse – er royaltyfri. Nej, der må ikke snige sig et eneste Rasmus Seebach nummer ind. Heller ikke en supergod kopiversion, der dukker op i dit YouTube feed.

Skal jeg betale Koda, hvis jeg kun spiller Royalty-fri musik?

Hvis musikken af en eller anden årsag ikke er beskyttet som for eksempel royalty-fri musik, behøver du ikke betale KODA afgift. Men det kræver, at du er i stand til at dokumentere det.

Og hvad angår YouTube – så ved Koda godt du kan skifte fra en Royaltyfri kanal til Rasmus Seebachs greatest kanalen, lige når de er gået ud af døren. Så de skal nok holde øje og følge op.

Personligt vil jeg slet ikke anbefale Royaltyfri musik. Det kan ikke betale sig!

Ofte er kvaliteten af Royaltyfri musik yderst svingende, så du skal bruge lang tid på at finde noget af en ordentlig kvalitet.

Men jeg ved selvfølgelig ikke, hvad din tid er værd i forhold til Kodaafgiften?

Desuden kan det sagtens betale sig at betale Koda afgiften og have fri adgang til kvalitetsmusik, der vil virke laaaangt bedre i din butik. Det ser vi på lige om lidt.

Skal jeg betale Koda, hvis jeg kun spiller musik, der er mere end 70 år gammel?

Ja og nej.

Hvis der er gået 70 år siden komponisten er død er musikken fri. Så Koda opkræver ikke penge for Mozart og Bach. Men du skal stadig afspille musikken. Og det kræver en cd eller noget andet, hvor musikken er indspillet.

Når du betaler normal Kodaafgift går 43% af denne faktisk til Gramex, som varetager rettighederne for indspillet musik.

Så hvis du kun spiller musik, hvor komponisten er død for over 70 år siden – som for eksempel Søstrene Grene gør det – kan du nøjes med at betale Gramexdelen på 43%. Det skal du lave en særskilt aftale med Koda om. For det er dem, der opkræver begge dele.

Skal jeg betale Kodaafgift for at spille licensbetalt radio som P3 eller P4?

Ja! Det gælder også, hvis du har et TV kørende. Også selvom DR, TV2 og andre i forvejen betaler Kodaafgift. Du kan se forskellen på Kodaafgift og licens længere nede i teksten.

Grunden til at du skal betale Kodaafgift, er fordi du bruger musikken fra radioen til at skabe grobund for omsætning i din egen butik.

At radio så ikke er det smarteste valg, fordi du mister kontrollen og alle de mange vilde ting du kan opnå med musikken, hvis du brugte den mere målrettet, er en anden sag.

Må jeg spille internetradio?

Ja, det må du. Men jeg vil ikke anbefale det, for du mister igen kontrollen over musikken – og ofte er der også reklamer for eksempel for radioen selv. Det er ofte ret forstyrrende. Og du skal under alle omstændigheder betale KODA afgift.

Må jeg spille lokalradio?

Ja, men ligesom med internetradio mister du igen kontrollen. Og hvad værre er, så indeholder lokalradio reklamer. Og det er ikke smart, at dine kunder står i din butik og hører reklamer for dine konkurrenter. Slet ikke, når du skal betale KODA afgift for det. Så jeg vil absolut ikke anbefale det.

Skal jeg betale Kodaafgift, hvis jeg kun spiller musik for mine medarbejdere?

Hvis det kun er medarbejderne, der kan høre musikken (og I er under 40 ansat), skal du ikke betale for at musikken. Men hvis dine kunder kan høre det – så skal du.

Må jeg spille Spotify, Tidal, Applemusic eller andre streamingtjenester i butikken?

Du må derimod ikke bruge Spotify, Tidal, Applemusic eller lignende uden at have en erhvervsløsning. P.t er det kun Spotify, der har sådan en løsning – og desværre kun med et begrænset udvalg af numre. I min optik er den ikke pengene værd. Årsagen til, at du ikke må bruge streamingtjenesterne er, at de ikke har en aftale med pladeselskaberne omkring det.

Koda er i princippet fuldstændig ligeglad, hvilken kilde du bruger til musikken – om det er en cd eller et 24 mands marchorkester. Er musikken beskyttet af dem, skal du betale. Men de agerer altså heller ikke politimænd over, hvor musikken kommer fra.

Må jeg bruge numre købt i Itunes i butikken?

Det er ærligt talt en gråzone. Med Itunes egne ord: “Det er ikke liiiige et spørgsmål, vi har fået før…” – men anbefaler, at du læser deres “vilkår for brug” (som de så åbenbart ikke har styr på selv.) Jeg skal spare dig for min tolkning og lade det være op til dig selv at vurdere.

Igen – det er udenfor Koda’s regi. De er kun interesserede i, om musikken er beskyttet eller ej. Ikke hvor den kommer fra.

Må jeg kopiere købte cd’er og lægge ind på computeren i butikken?

Ja, det er en del af din aftale med KODA. Du kan læse mere om det i selve aftalen. http://kunde.koda.dk/priser-og-musi…. Kig under vilkår og priser for at få et overblik over detaljerne i aftalen.

Må jeg stille en pladespiller op og spille mine gamle plader?

Det må du ihvertfald. Bare husk at vende dem!

Skal jeg betale afgift, hvis jeg kun spiller udenlandsk musik?

Ja, det skal du. Der er ingen forskel på om du spiller dansk eller udenlandsk musik. Koda håndhæver udenlandske søsterselskabers interesser i Danmark.

Må jeg spille livemusik i butikken?

Ja, du må gerne have et orkester eller en solist til at spille i butikken. For eksempel til en fødselsdag eller anden begivenhed.

Men du skal være opmærksom på, at der gælder andre regler for livemusik.

Kort fortalt afregner du pr arrangement, og det skal opgives hvilke numre, der spilles (det plejer bandet at gøre), når du har livemusik i forretningen.

Du kan læse om regler her: http://kunde.koda.dk/priser-og-musi…. Kig under vilkår og priser for at få et overblik over detaljerne i aftalen.

Skal jeg betale til Koda, hvis jeg kun afspiller min egen musik?

Ja, spørgsmålet kom op – så jeg svarer på det. Hvis du selv har skrevet numrene og de er registreret hos Koda kan du bede om at blive fritaget for afgift. Det er almindeligt, hvis du for eksempel præsenterer din egen musik på din egen hjemmeside. Hvis du har indspillet andres numre i din egen version er sagen en anden – så skal du betale afgift.

Skal jeg fortælle, hvilken musik jeg spiller i forretningen?

Nej. Kun hvis du har livemusik i butikken. I det tilfælde skal du (eller den optrædende) dokumentere, hvilke numre der bliver spillet. Ellers ikke. Bortset fra du skal kunne dokumentere, hvis musikken ikke er beskyttet af Koda.

Må jeg bruge musikken, jeg spiller i butikken, i radioreklamer?

Som udgangspunkt: Nej!

Du skal ihvertfald have lov først af komponisten (eller hans/hendes forlag) til at bruge et nummer kommercielt – det vil sige i radio-, tv- eller biografreklamer. Hvis det er en kendt kunstner, er det ofte ret dyrt.

Men da det jo er en rigtig god idé, at der er sammenhæng mellem lyden i din butik og i reklamerne for den, kan du jo overveje at tænke modsat: Genbrug musikken fra dine radioreklamer i butikken. Så skaber du sammenhæng.

Hvad koster det så – og kan det betale sig?

Kan musik i butikken betale sig?

Med andre ord: Kan det betale sig at betale Koda-afgift, købe lydudstyr og lægge tid og kræfter i at vælge den rigtige musik? Det korte svar er: Ja for pokker!

Det lange svar er:

  1. Al forskning viser, at musik i butikken betaler sig
  2. Det er ikke dog al musik, der virker lige godt (for eksempel har hitmusik fra radioen vist lige præcis nul effekt)
  3. Til gengæld har den “rigtige” musik vist flere vilde effekter – her er bare tre:
    1. Det rigtige tempo i musikken kunne øge omsætningen med 38%!
    2. Skift af musik fik 75% til at ændre valget mellem to næsten ens produkter
    3. “Finere” musik fik kunder til at købe dyrere varer
  4. Du skal derfor arbejde målrettet med at sammensætte musik til butikken.

Men først skal du have et overblik over, om det kan betale sig i din egen butik. Det kan du få med denne beregner: https://www.mindmovingmusic.dk/kan-musik-betale-sig-butikken

I den simple beregner taster du størrelsen på din butik ind sammen med ca. den årlige omsætning og får overblik over alle relevante udgifter – og potentiel indtjening ved at bruge beskyttet musik.

Hvor meget skal jeg betale til KODA?

2021 priser: Hvis butikken er under 240 m2 koster det 1015,- per kvartal. Er den over 240 m2 koster det 4,24,- per kvadratmeter per kvartal. Du kan få det præcise tal i beregneren jeg lige nævnte – eller se mere her: http://kunde.koda.dk/priser-og-musi…

Kig under vilkår og priser for at få et overblik over detaljerne i aftalen.

Du skal være opmærksom på, at der kan være afvigelser fra priserne, hvis du for eksempel har café tilknyttet, du kun spiller musik i en del af butikken e.l.

KODA anbefaler derfor altid, at du kontakter dem, før du laver en aftale.

Hvad skal jeg betale, hvis jeg har en kombination af café og butik?

Hvis du både har en butik og café under samme tag, gælder der særlige regler. Det kræver, at du laver en specialaftale med KODA (ofte kan du spare penge). Kontakt dem for at høre mere.

Hvad skal jeg betale, hvis jeg har flere butikker?

KODA afgiften gælder pr butik. Kontakt derfor KODA for at høre om muligheden for at lave en samlet aftale, hvis du har flere butikker.

Kontakter KODA mig, eller skal jeg kontakte KODA?

Det er dit eget ansvar at kontakte KODA. Men KODA har også konsulenter, der tager rundt i landet og besøger butikker – ofte uanmeldt.

Du kan nemt lave en aftale via selvbetjening på hjemmesiden: http://kunde.koda.dk/priser-og-musi… (med prisberegner). Kig under vilkår og priser for at få et overblik over detaljerne i aftalen.

Men hvis du er i tvivl om det mindste, anbefaler KODA du kontakter dem direkte

Hvornår skal jeg lave en aftale med KODA?

Du skal have en aftale med KODA fra den første dag, du starter med at spille musik i din butik. Det gælder uanset, om det er radio spillet på en minihøjtaler i hjørnet af butikken eller specielt konstruerede playlister spillet over avanceret lydudstyr.

Hvad kan der ske, hvis jeg ikke laver en aftale?

KODA kommer ikke og låser sig ind, som der ellers går rygter om – de er ikke et musikpoliti. Men du kan risikere at skulle betale bagud.

Normalt plejer det ifølge Koda at foregå sådan her:

  1. Koda kommer på et venligt og uanmeldt besøg. Hvis de konstaterer, der bliver spillet musik, vil de henvende sig til dig med henblik på at lave en aftale.
  2. Koda kommer på et opfølgende besøg. Hvis der stadig ikke er en aftale og musikken stadig spiller vil – nok lidt mere indgående – opfordre til at få lavet den aftale
  3. Hvis der endnu ikke bliver lavet en aftale ved andet besøg og Koda konstaterer, der stadig bliver spillet musik, sender de en regning. Som udgangspunkt gældende fra 1. besøg og med et 50% gebyr oveni.
  4. Koda kan også finde på at tjekke facebook, aviser osv. Og hvis de konstaterer, du for eksempel har haft livemusik eller andet du har reklameret for – så vil startdatoen for musik blive rykket, så div. arrangementer også er omfattet. Der er dog en forældelsesfrist på 3 år – så du kan max. få regning for 3 år.

KODA har desuden konsulenter, der besøger butikker uanmeldt.

Hvad betaler jeg egentlig til? Musikken er jo lavet, købt og betalt?

Du betaler for at få lov til at bruge musikken i det offentlige rum. Her helt specifikt til at gavne din egen forretning. Det sikrer desuden, at kunstnerne får penge for deres arbejde.

Du kan læse mere om, hvorfor du skal betale og hvad pengene går til på KODA’s hjemmeside. http://kunde.koda.dk/spoergsmaal-og…

Hvad er forskellen på KODA og licens?

Licens og KODA afgift kan godt minde lidt om hinanden – men er alligevel to meget forskellige størrelser.

Medielicens dækker de produktionsomkostninger, der er forbundet med at lave radio og tv, som du kan se gratis. Kodaafgiften dækker retten til at bruge musikken offentligt og til at sikre kunstnerens ophavsret.

Ganske enkelt betaler du for at få lov at bruge musikken, som komponisten har lavet til at gavne din egen forretning. Så hvis du hører licensbetalt radio i butikken (hvad jeg absolut ikke vil anbefale), skal du altså både betale licens og KODA afgift.

Ok – men hvordan får jeg så lavet en aftale med Koda?

Det var en af de nemme…

Telefon: 33 30 63 80, Email: kunde@koda.dk

eller via hjemmesiden: https://kunde.koda.dk/

Hvordan lærer jeg om, hvilken type musik, der virker bedst i butikken?

Koda rådgiver af princip ikke om, hvilken musik, der vil virke bedst i butikken. Måske fordi Mads Langer, som er Kodamedlem, nok ville blive lidt træt, hvis Koda anbefalede, der skulle spilles Rasmus Seebach, som også er medlem.

Så hvis du gerne vil lære, hvordan musik påvirker dine kunder og hvordan du målrettet kan bruge det i din butik, så tag et kig på mit kursus Musik i Butikken

Det er et kursus, der gennemgår det hele fra A-Z, så du sidder tilbage med en stram, effektiv musikstrategi for din butik. Og selvom det er baseret på viden fra dokumenteret forskning har jeg fået at vide, at det er ret underholdende og let at gå til.

Jeg håber du fik svar på relevante spørgsmål. Mangler der spørgsmål/svar – skriv til mig, så vil jeg forsøge at svare: info@mindmovingmusic.dk

Og gå så igang med at spille noget ordentligt musik derude! Du bliver glad for det!

14

Comments

  1. Inge  februar 19, 2019

    Hey (kunne ikke lige finde dit navn)
    Jeg faldt som ny Koda-kunde over din side. Der er mange gode råd, men jeg tror der er en lille fejl i oplysningerne vedr. “gammel” musik. Jeg mener ikke at det er musikken, der skal være over 70 år gammel, men derimod at ophavsmanden skal have været død i 70 år, før musikken er royaltyfri. Det vil f.eks. gøre en stor forskel for Beatles-numre fra 60erne, som stadig nyder 70+ års beskyttelse.
    Venlig hilsen
    Inge

  2. Simon Kirk Nissen  august 16, 2019

    Hej Inge,
    Tak for rosen 😉
    Du har fuldstændig ret – det er naturligvis 70 år efter komponistens død. Det er hermed rettet.
    Mange hilsner
    Simon Kirk Nissen

  3. Philip Lassen  marts 8, 2020

    Hej.
    Hvis jeg tilmelder mig soundtrackyourbrand.com som jeg har forstået er spotifys erhvervs løsning skal jeg så samtidig betale til koda?

  4. Simon Kirk Nissen  marts 20, 2020

    Hej Philip,
    Ja, du skal stadig betale til KODA/gramex.
    Det er to forskellige afgifter.
    Soundtrack your brand – og alle andre firmaer, som f.eks. mit der tilbyder streaming af musik – betaler en afgift for at streame musikken, fordi vi tjener penge på at tilbyde musikken. Du skal betale for at bruge musik i din butik, fordi du (forhåbentlig) bruger det til at få glade kunder, der lægger flere penge.

  5. Heidi  november 26, 2020

    Hej Simon
    Interessant læsning. Jeg mangler dog svar på følgende spørgsmål: Hvordan er reglerne hvis jeg som kosmetolog har klinik i eget hjem og ikke er åben for offentligheden, medmindre man har en aftale? Da klinikken er på nedsat tid, er der kun kunder 5 dage ud af 14 dage.

  6. Simon Kirk Nissen  februar 3, 2021

    Hej Heidi,
    Undskyld det sene svar – der er gået noget galt, så jeg ikke har fået besked om, at du havde skrevet.

    Reglerne er nogenlunde de samme, kan jeg læse mig til her: https://kunde.koda.dk/priser-og-musikaftaler/musik-til-behandling
    Om det er helt fair i din situation ved jeg ikke helt…
    Derfor ville jeg altid lige stikke en finger i jorden og ringe til Koda, når man som dig har et særtilfælde i forhold til antal åbne timer + antal kunder.
    Alternativt tjekke en løsning ud, som den MusiCure har (som ifølge Koda er afgiftsfri – men dobbelttjek lige…)

  7. Anders  august 29, 2023

    Hej Simon
    Jeg faldt lige over dine side. Hvordan kan det være man gerne må afspille musik i ens butik med en pladespiller?
    Hilsen Anders

  8. Lise  september 18, 2023

    Hej Simon
    Faldt lige over denne gamle debat.

    Vi er i gang med at åbne klinik hjemme på privat-området, og dette koda-spørgsmål er dukket og giver stor forvirring.
    Jeg læser mig til, at du skriver, at at man IKKE må spille Spotify, youtube eller lignende selv om man har en Koda-aftale?

    Det sikre vil være Koda-aftale og så spille cd’ere (lidt gammeldags), men ikke Musicure cd’erne selv om de er købt på CD?

  9. Marie  februar 2, 2024

    Skal man betale Koda afgift hvis man spiller netradio? Eller lokalradio via tlf?
    Det synes jeg ikke fremgår tydeligt af ovenstående.

  10. Leon  marts 8, 2024

    Hej,
    Jeg er lidt i tvivl om, hvorvidt begrebet ‘Musik for medarbejderne’ kan strækkes. Jeg arbejder et sted hvor der er et åbent køkken, idet disken hvor kunderne står i kø for at betale og hente deres mad, er integreret i køkkenet. Hvis vi spiller musik fra en lille højtaler, længere inde i køkkenet, vil den jo stadig kunne høres lidt af kunderne, men vil jo ikke være “så højt” som baggrundsmusik.
    Vil man i det tilfælde stadig skulle betale Koda afgift?

    Håber at det giver mening.
    Tak på forhånd

  11. Simon Kirk Nissen  marts 27, 2024

    Ja, det kan være en svær balancegang. Det burde du ikke skulle. Men det er bedst lige at få en aftale med en af Koda’s konsulenter om det.

  12. Simon Kirk Nissen  marts 27, 2024

    Ja. Du skal spille Koda, hvis du spiller musik som ikke er royalty-frit. Det vil sige den slags du hører i radioen – også netradioen…

  13. Simon Kirk Nissen  marts 27, 2024

    Hej Lise,
    Det har egentlig ikke noget at gøre med Koda, om du må spille Spotify. Koda skal have penge for at spille beskyttet musik. Og det er uanset om det er fra Spotify eller andre kilder.
    Grunden til at du ikke må bruge Spotify, er fordi DE ikke er licenseret til at spille musik i butikker. Det vil sige fordi spotify ikke betaler for at bruge musikken til “kommercielle” formål.
    MusiCure er vist en gråzone, fordi de vistnok selv ejer rettighederne og du derfor ikke bare må bruge deres musik. Jeg kan godt forstå du er forvirret. Heldigvis er de ret flinke til at hjælpe inde hos Koda. Så måske book et besøg med en konsulent og få dem til at skære det ud i pap 😉

  14. Simon Kirk Nissen  marts 27, 2024

    Hej Anders,
    Det har egentlig ikke noget at gøre med måden du afspiller på. Pointen var at du skal betale Koda for at spille beskyttet musik. Det med pladespilleren var et ringe forsøg på at være sjov 😉

Add a Comment


UA-55959020-1